Для чого потрібно вивчати хімію?

03.02.2015 21:40

«Широко простягає хімія руки свої в справи людські»

М.В. Ломоносов

 

Хімія - наука дивовижна. Вона дуже конкретна і стосується незліченних корисних і шкідливих речовин навколо нас і всередині нас. Тому хімія потрібна і будівельникові, і лікарю, і журналісту, і домогосподарці.

Вона дуже абстрактна і має справу з дрібними частинками, зі складними формулами і мудрованими законами.

Якщо вважати першими хіміками давньоєгипетських жерців, то хімія - наука-старенька, їй кілька тисяч років. Багато в чому зобов'язані сучасні вчені і середньовічним алхімікам, які працювали півтори-дві тисячі років тому, і тим, хто вніс свій внесок в науку в останні 200-300 років.

Що тягне людей займатися хімією? Напевно, таємнича сила, укладена в речовині. Вона може бути і цілющою, і страшною по своїй руйнівній дії. Вона може подарувати тепло і світло, але може занурити в морок і холод.

А хіба не цікаво спробувати поєднати разом кілька речовин? Що утвориться з суміші - новий матеріал, стійкий до вогню, кислот і лугів, або непробивний знарядом сплав, або небачена харчова приправа?

Хіміки, по суті, азартні мисливці за незвичайними властивостями нових речовин. Спочатку вони теоретично визначають мету - потрібні властивості невідомої речовини, а потім починають вистежувати "здобич", планомірно проводити синтези (отримувати цю речовину), заганяючи "звіра" в капкан за всіма правилами.

А "піймаючи" нову речовину, передають її будівельникам, фармацевтам, агрономам, зв'язківцям, енергетикам, художникам ...

У наші дні хімія стала могутньою зброєю цивілізації, сировинною базою практично всіх галузей промисловості і сільського господарства. З її допомогою створюються ліки та вітаміни, добрива для підвищення родючості грунту і хімічні засоби захисту рослин. Вугілля, нафта, газ і руди хімія перетворює на енергію і метали, бетон і скло, кераміку і численні органічні сполуки, в тому числі такі, яких у природі не було і не могло бути.

Озброєні знанням хімії, люди ведуть синтез барвників, штучних волокон, отримують напівпровідники і надпровідники, паливо для ракетних двигунів, нові будівельні матеріали. Ядерна енергетика також немислима без знання хімії.

Однак в хімії досі так багато незрозумілого і невідкритого! Постійно з'являються нові області старої науки, нові речовини, нові методи їх отримання та дослідження.

Вивчати хімію важко, але дуже цікаво. Особливо якщо з самого початку ти переконаєшся в тому, що вона всюдисуща. Дійсно, куди не глянь - усюди навколо нас об'єкти і явища цієї чудової науки - хімічні речовини і хімічні реакції.