Експеримент у дома

07.02.2015 15:19

Методика проведення дослідження

Робота 1. Кислоти і основи на кухні

Вам буде потрібно: оцет, лимонний, апельсиновий, яблучний соки, лимонна кислота, газована вода, харчова сода, миючий засіб, склянки.

Насипте повну ложку соди в порожню склянку. Налийте в склянку небагато оцту. Що спостерігаєте?.Випробуйте лимонний, апельсиновий, яблучний соки, газовану воду, миючий засіб.

Змішайте краплю миючого засобу з будь-якою рідкою кислотою (оцтом, фруктовим соком чи газуваною водою). Додайте невелику кількість отриманої суміші в ложку з харчовою содою. Чи утвориться при цьому піна? Утворення піни вказує на те, що розчин продовжує залишатися кислотою. Додайте додаткову кількість миючого засобу в отриману раніше суміш. Продовжуйте тестувати кислотні властивості суміші, спостерігаючи за виділенням піни. Припинення утворення піни буде означати нейтралізацію кислоти.

Робота 2. Вирощування кристалів

Вам буде потрібно: сіль, цукор, вода прозорі пластикові стаканчики, ложка, мотузка, олівець.

Помістіть кілька повних ложок харчової солі в склянку. Заповніть склянку на три чверті водою. Перемішайте сіль ложкою. Якщо сіль розчинилася, додайте ще одну ложку солі, перемішуйте і додавайте сіль доти, поки розчин не стане насиченим. Прив'яжіть мотузку до середини олівця, а вільний кінець мотузки опустите за допомогою ложки на дно склянки. Наступного дня  ви побачите, що на стінках склянки і на мотузці виділилися кристали. Повторите експеримент, використовуючи цукор або ж якусь іншу сіль. Залишіть досідні установки на тиждень, тим самим, давши час для проходження максимальної кристалізації. Уважно вивчіть кристали, що утворилися, і ви помітите, що вони різної форми. Замініть мотузку на нитку. Відокремите окремий кристал і спостерігайте за ним. З кожним днем він буде збільшуватися в розмірі.

Робота 3. Блискуча монета

Вам буде потрібно: будь-яка мідна монета, сіль, оцет, паперовий рушник, ложка.

Покладіть монету на паперовий рушник. Посипайте на неї небагато солі. За допомогою ложки полийте зверху оцтом. Потріть монету, і вона засяє на ваших очах! Повторіть цей експеримент з

а) однією сіллю

б) одним оцтом

в) з лимонним соком

г) із сіллю і лимонним соком

 Чи дозволяє одна з перерахованих комбінацій очищати монету так само ефективно, як за допомогою оцту і солі?

Робота 4. Невидиме чорнило і чарівні записи

Вам буде потрібно: лимонний сік, чи пензлик або зубочистка, папір для листа, паперовий стаканчик.

Ви хочете передати секретне послання своєму другу, але при цьому вам потрібно щоб зміст ніхто не прочитав. Є вихід з положення. Частину листа ви пишіть звичайними чорнилом, а секретну особливими. Щоб приготувати  чорнило для секретного послання, налийте небагато лимонного соку в паперовий стаканчик. Змочіть пензлик або зубочистку в лимонному соці і пишіть секретний текст на нижній частині листа. Дайте соку, нанесеному на папір, висохнути. Щоб прочитати текст необхідно потримати лист над електричною лампою або іншим джерелом тепла. Ваш секретний текст при цьому швидко проявиться! Спробуйте використовувати як невидимі чорнила інші рідини, такі як апельсиновий, грейпфрутовий, яблучний, томатний соки, молоко, цукрову воду, розчин солі у воді, рідкий миючий засіб. Яка з рідин дає найкращий результат? Які рідини настільки ж ефективні в якості чорнила, як і лимонний сік?

Робота 5. Жирні плями і мильні розчини

Вам буде потрібно: 3 паперових стаканчика, вода, засіб для прання, миючий засіб, мило, ложка, сало, чи вершкова масло, паперовий рушник або газета.

Налийте рівну кількість води в три паперових стаканчика, додайте ложку засобу для прання в стаканчик № 1. Ложку миючого засобу в стаканчик № 2. Шматочок мила в стаканчик № 3. відріжте три маленьких шматочки паперу від паперового рушника. Нанесіть невелику кількість жиру на палець. Потріть жирним пальцем кінчик кожного з трьох шматочків паперу. Занурте кінець шматочка папера в стаканчик №1, другого шматочка - у стаканчик №2, третього - №3. Дістаньте шматочки папера через хвилину і дайте їм висохнути. Яка рідина найкраще  видаляє жирні плями з папера?

Спробуйте миючі засоби різних фірм і подивитеся, які з них видаляють жири швидше. Використовуйте різні види мила, яке з них краще.

Робота 6. Іржа

Вам будуть потрібні: залізовмісні предмети (цвяхи, сталева стружка, скріпки), питна склянка, вода, сіль, оцет, засіб для митися посуду.

Покладіть різні залізовмісні предмети (цвяхи, сталеву стружку, скріпки) у чисту склянку. Наповніть склянку водою і залишіть у такому стані на кілька днів. Перевіряйте вміст склянки щодня і спробуйте помітити, коли на металевих предметах уперше з'явиться іржа. Принаймні, один з цих предметів (сталева стружка) має спеціальне покриття, що запобігає появі іржі.

Обробіть один зі шматочків сталевої стружки засобом для миття посуду перш, ніж класти  стружку у воду. В подальшому цей кусочок стружки буде іржавіти швидше інших. Спробуйте повторити цей експеримент, використовуючи оцет і воду, ви помітите, що оцет прискорює процес іржавіння.

Спробуйте поекспериментувати з оцтовим розчином різної температури: холодним, кімнатної температури і гарячим. Як температура впливає на швидкість іржавіння.

Робота 7. Складання таблиці природних індикаторів

Дуже багато овочів, фрукти і навіть квіти містять речовини, що змінюють колір у залежності від кислотності середовища. З підручного матеріалу (свіжого, сушеного чи мороженого) готуєте відвар і випробуєте його в кислотному і лужному середовищі (сам відвар - середовище нейтральне, вода ). Як  кислотне середовище підійде розчин оцту чи лимонної кислоти, у якості лужного - розчин соди. Тільки готувати їх треба безпосередньо перед дослідом - псується. експеремент можна проводити в такий спосіб : у стаканчики наливаєте, скажемо, розчин соди й оцту (кожний - у свій ряд, щоб напроти кожного стаканчика з кислотою був стаканчик з лугом). У кожну пару стаканчиків капаєте (а краще наливаєте) небагато свіжоприготовленного відвару або соку і спостерігаєте за змінною кольору. Результати заносите в таблицю.